2016. november 20., vasárnap

Mesés almás

Ezt a pitét a sógornőmnél ettem először. Hihetetlenül finom, és ráadásul gyorsan elkészülök vele, mivel nem bajlódok az almapucolással, hanem héjastul reszelem le őket.  Az almacsutkákat kell csak kidobnom.  A vitaminokból így több marad benne. Vastagon van benne az alma...........hm....


Hozzávalók:

40 dkg finomliszt - ennek fele lehet teljes őrlésű liszt
30 dkg zabliszt - a zabpelyhet  kávédarálóban, vagy „S” késes darálóban megőröljük
1 zacskó  sütőpor
1 ek egész lenmag – megdarálni
20 dkg cukor
15 dkg vaj
1 db tojás + 1 tojás fehérje
2 dl tej szűken mérve, akkor jó, ha picivel kevesebb 2 dl-nél
1/2 tk só
Díszítéshez: 1 tojás sárgája-ezzel kenem meg a tésztát, hogy fényes legyen

TÖLTELÉK:
·         3 kg idared alma
·         2 zacskó Oetker vaníliás pudingpor
·         2 vaníliás cukor
·         8 ek cukor – illetve Ízlés szerint
·         2 tk őrölt fahéj
·         3-4 ek citromlé

Elkészítése:

1. A liszteket összekeverem a sütőporral és elmorzsolom a vajjal.

2. Hozzáadom a cukrot, 1 egész tojást és a másik tojás fehérjét, a sót és a tejjel összegyúrom 
   a tésztát. Ha lágy lenne a tészta, akkor gyúrok hozzá egy kevés lisztet, majd két részre osztom.

3. Az alsó lapot kinyújtom a tepsi méreténél (35x42 cm) kicsit nagyobbra,
   a sütőpapírral bélelt tepsibe belehengerítem a sodrófa segítségével. A
   tésztából peremet alakítok ki a tepsi függőleges oldalánál, azért hogy
   az alma ne ragadjon oda a tepsi oldalához.

4. A megmosott almákat hámozás nélkül lereszelem, összekeverem a pudingporral
   ( az Oetker a legjobb), és a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és ráteszem a kinyújtott
   tésztára, és ráteszem a másik tésztalapot.

5. A tetejét megkenem tojássárgájával, majd villával megszurkálom..
   Előmelegítette sütőben 200°C-on 15 percig, utána 180°C-on 30-35 percig
   sütöm arany barnára

Fortély: Mindenképpen meg kell várni, míg kihűl a süti, mivel a pudingpor „fogja össze” az almát. Langyosan nem lehet igazán szépen felszeletelni, mert „szétcsúszik”. Másnapra a tésztája még omlósabb lesz. Ha marad belőle, akkor 4-5 napig is eláll hűtőben. A férjem elől mindig el kell dugnom, mert különben hipp-hopp elfogyna.



Nincsenek megjegyzések: