2016. november 16., szerda

KRUMPLIVAL KOVÁSZOLT UBORKA TÉLIRE


Nemrégen családi ünnepen feltálaltam a krumplival eltett kovászos uborkát. Osztatlan sikert aratott. Augusztusban tettem el az ubit, és még november közepén is friss ropogós volt. Úgy vélem, hogy februárban is fogunk csemegézni belőle. Nincs benne sem tartósítószer, sem ecet, csak sós víz van rajta. Így készült...... 


Hozzávalók 1 db 5 literes üveghez :

  • 2,5 kg közepes uborka
  • 1 nagyobb krumpli karikára vágva
  • 2 liter forrásban lévő víz
  • 3 ek durva só/ himalája só
  • 4 cikk fokhagyma
  • 2-3 szál kapor


Elkészítése:

  1. Én a 8-10 cm hosszú uborkát szeretem, mert és nem olyan vastag, kevés benne a mag és jó ropogós marad.
  2. Az uborkát alaposan megmosom, majd félbe vágom hosszában úgy, hogy nem hasítom végig, és az uborkák egyben maradnak.
  3. Az 5 literes befőttes üvegbe jó szorosan rakom függőlegesen állítva az uborkákat, egymásra 2 szintet, közé rakom a megtisztított fokhagymát, és a kaprot. A tetejére rakom a szeletelt krumplit. Egy fazékban felforralom a vizet a sóval és az uborkára öntöm. A sós víz maradékát nem öntöm ki, hanem félreteszem. Az üveg tetejével lazán lefedem.
  4. 3 napra kiteszem a napra érlelni, a levéből ki is fut valamennyi, ezért tálat rakok alá. Az uborkák felúsznak az üveg tetejére, ezért időnként lenyomom őket, épp ezért nagyon fontos, hogy jó szorosan legyenek berakva az üvegbe. A kifutott levet minden nap pótolom. A leve opálossá válik, amikor érik. Aztán meleg helyen érlelem tovább pár napig. Amikor már „nem fut a lé”, a sós víz maradékából öntök az uborkára szükség esetén (mindig volt rá szükség), annyit, hogy teljesen ellepje.
  5. Légmentesen lezárom miután kiforrta magát, és a kamra polcára állítom, hogy a hideg őszi és téli napokban is legyen mit eszegetni. Ropogós és finom.


Nincsenek megjegyzések: